Kermis Hit Festival door de jaren heen
De kermis in Volendam is een begrip. Niet alleen in Volendam zelf, maar in de wijde omgeving, en soms zelfs tot in de verre uithoeken van Nederland. Van heinde en ver bezoekt men de 'gezelligste kermis van Nederland'. De haven ligt vol met boten van gelegenheidsfeestvierders en op zaterdagavond kom je in de Brugstraat, als je er al doorheen komt, bijna geen Volendammer meer tegen. Naast de vreedzaamheid en verzoening die het feest uitstraalt zijn het ook de oude tradities die de Volendammer kermis zo kenmerken en waar veel buitenstaanders zich toe voelen aangetrokken. Een van de meest opvallende tradities is de kermis cd.
Waar en wanneer het precies begon is niet meer te achterhalen, maar al sinds jaar en dag wordt de kermis van Volendam opgeleukt door liedjes van lokale artiesten, de zogeheten 'kermishits'. De eerste naam die in het geheugen springt is die van de Dekker Band, die in begin jaren 80 een klapper maakte met 'Het Volendammer Lied', een bewerking van het Zeilbergs Volkslied, met op de b-kant de nog leukere compositie 'Lilly van Putte'. Hierna volgden bekende hits als ‘Mooi Volendam’ van Canyon, ‘La Musica’ van Fiësta en ‘Kierewiet van het Middengebied’ van Moeders Mooist.
Deze artiesten brachten hun liedjes altijd zelf uit op een cassettebandje of soms zelfs op een vinyl-singletje. Hierin werden ze vaak bijgestaan door Jan Cas Sombroek van de gelijknamige platenzaak, nooit te beroerd om het lokale talent te ondersteunen, die zelfs een aantal keren een heuse Jan CAS-sette uitbracht. Het gevolg was wel dat er vaak diverse cassettes of singletjes, en later weer cd's, op de toonbank lagen, allemaal van verschillende artiesten.
De eerste Kermis cd
In 1997 kwam hier verandering in. De formatie Feestband Volendam had in 1996 een aantal kermisliedjes op cd gezet, en bandlid Jaap Tol wist dus uit ervaring dat dat ontzettend veel geld kostte. Toch wilde hij in 1997 weer een nieuwe plaat maken, en om de kosten te drukken zocht hij contact met andere muzikanten, om samen meerdere liedjes op één CD te plaatsen. Een kermis cd dus. Tegelijkertijd waren Wim Westendorp en Cor Veerman (Dekker) met exact hetzelfde bezig. Toen ze lucht kregen van elkaars plannen staken ze de koppen bij elkaar en het Volendammer Kermishitfestival, een tekstuele vondst van Wim Westendorp, was geboren. Via de contacten van Cor werd de eerste editie uitgebracht door Red Bullet, de platenmaatschappij van Joost den Draaijer.
Dikke hit
Het was gelijk een dikke hit. Overduidelijk bleek dat er in Volendam behoefte was aan een medium dat alle kermisliedjes bij elkaar bracht. Ook was in die eerste editie de kwaliteit van de liedjes van een dusdanig hoog niveau, dat niemand eromheen kon. Hier was echt een mooi initiatief geboren. Nog steeds staan de liedjes van het eerste album te knallen op feestjes, 'Hare Krishna', Toe laat het altijd kermis zijn', 'De Jukbonk' en ’t Maakt me toch niks uit', iedereen brult ze nog steeds mee.
Heel belangrijk was de inbreng van de Lokale Omroep Volendam-Edam, de LOVE. Niet alleen werd de cd grijsgedraaid op de radio, ook werd er voor het eerst sinds jaren weer een heuse tv-special gemaakt, ditmaal onder de bezielende leiding van (de inmiddels bij de landelijke tv werkende regisseur) Johan Veerman. De 1997-aflevering werd gepresenteerd door Chiel van Praag, en won landelijk een prijs voor de beste produktie van een lokale omroep. Later zouden o.a. Jan Smit, Jan Keizer, De Sjonnies en Kees Tol & Jan Dulles de specials presenteren.
Unieke traditie
Het Volendammer Kermis hit festival niet meer weg te denken uit de kermisbeleving. De unieke traditie heeft in de tien jaar van haar bestaan al diverse onvergetelijke gezellige evergreens opgeleverd. Lokale feestpartijen zullen tot in lengte van jaren worden gevierd onder de klanken van 'Parresol', 'Hee Lekker Baissie', 'Ode An De Bap' en 'Eens Per Jaar'.
De organisatie is sinds 1999 totaal in handen gekomen van Wim Westendorp en Jaap Tol, die ieder jaar door de lokale artiesten worden bestookt met nieuwe opnames en ideeën. Het is steeds weer een heel gepuzzel om alle liedjes op één cd te krijgen. De edities van 2005 en 2007 bevatten maar liefst 23 nummers! In 2003 en 2006 was er zelfs een dubbelaar nodig om alles uit te kunnen brengen. De cd wordt tegenwoordig ondersteund door de Nivo, De Jozef, Mick Kraanverhuur, NIB Incasso, Onderhoudsbedrijf Ed Steur, Drukkerij Tricolor, de Rabobank en Huiberts BV. Een groot gebaar, dat hard nodig is.
Ook de Kermis-Clipparade van de LOVE is een begrip geworden. Nadat Johan Veerman na de special van 1999 had aangegeven geen tijd meer te hebben voor het project, werden zijn taken overgenomen door Jack Pannekeet. Het heidense karwei wordt door Jack ieder jaar met niet aflatende inzet geheel belangeloos geklaard. Zijn voldoening vindt hij in het feit dat op de eerste uitzenddag, meestal de zaterdag van het weekend voor de kermis, de straten van Volendam leeg zijn. De clips trekken meer kijkers dan een WK-finale van het Nederlands elftal.
Kermis hit festival Live
De laatste ontwikkeling is dat de kermisartiesten zich op maandagmorgen van kermis verzamelen in de Jozef om daar live hun kunnen te vertonen. Een groot spektakel dat al maanden van tevoren is uitverkocht. En het wordt steeds gekker!!
Het fenomeen 'kermis cd' heeft onbedoeld de lokale muziektraditie een flinke impuls gegeven. 'Als er een weg is, wordt hij vanzelf bewandeld' luidt het motto van organisator Jaap Tol. De kermis cd is een springplank en een testcase voor nieuwe muzikanten geworden, en voor de reeds gevestigde artiesten geldt 'Als je er niet op staat, doe je niet mee...'. Die ontwikkeling geldt ook voor de videoclipparade. Steeds meer mensen gaan zich interesseren voor het maken van videoclips, en zowel de artiesten als de clipmakers worden steeds professioneler. Ieder jaar is het weer smullen geblazen met de soms zeer professionele en enthousiaste clips, die bol staan van de leuke vondsten en grappen. Maar het charmante van het project is juist dat er muziek in allerlei soorten en kwaliteiten voorbij komt. Aankomende artiesten krijgen zo ook de kans om te groeien in hun rol. De organisatoren zijn dan ook niet van zins met de kermis cd te stoppen. Wim Westendorp: “We kunnen terugkijken op tien fantastische jaren waarin we veel nieuwe Volendammer talenten een kans hebben mogen geven. Dat is toch helemaal te gek?”
Nieuw Volendams Peil
Naast de jaarlijkse kermis-cd hebben Jaap en Wim in 2003 een album uitgegeven met daarop de serieuze kant van de nieuwe lichting Volendammer artiesten: Nieuw Volendams Peil 2003. Het werd een zeer verrassende compilatie van de meest uiteenlopende stijlen, met als meest in het oog springende kernmerk dat die Volendammers verdraaid goede muzikanten zijn! Het album Nieuw Volendams Peil 2003 is via deze site te verkrijgen. Een van de meest opvallende artiesten van het album was singer-songwriter JT, wiens album Twelve zeker de moeite van het beluisteren waard is. Via deze site kunt u songs en video's van twlve downloaden en beoordelen. Het album is hier eveneens te verkrijgen.